Fedtfattige opskrifter

Du er meget velkommen til at bidrage til opskriftsamlingen! Send dine gode, fedtfattige og børneglædende opskrifter til foreningens webmaster.
 
Bananklatkager
Vi bruger disse som mellemmåltider, snacks m.v.
 
1 banan
1 æg
1 skefuld boghvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk vanillesukker
- det hele væltes sammen og en skefuld steges på panden på hver siden til den slipper! Smager fantastisk og kan evt. spises med friske bær eller marmelade alt efter lyst ...
 
 
Kanelsnegle uden fedt
I børnehaven ligger der altid en pose med hjemmebagte kanelsnegle i fryseren. Så kan pædagogerne tage en af dem, hvis nu de holder en fødselsdag, hvor kagen er fyldt med flødeskum eller smør. På den måde får vores datter også del i festlighederne ...
 
Til ca. 14 snegle
1½ dl skummetmælk
1½ dl vand
50 g gær
1 spsk. sukker
ca. 500 g. hvedemel
 
125 g. brun farin
1½ tsk kanel
1 æg til pensling
lidt flormelis til pynt
 
Opløs gæren i mælk og vand. Tilsæt sukker og ælt melet i lidt ad gangen. Ælt dejen, til den er glat og smidig. Stil den til hævning et lunt sted, hvor den hæver til dobbelt størrelse (ca. 1 time). Rul dejen ud på meldrysset bord til ca. 30x30 cm. Rør brun farin sammen med kanel, og drys det på dejen. Rul dejen sammen som en roulade, og skær den i skiver à 1 cm. Efterhæver på bagepapir og bageplade i ca. ½ time. Pensl sneglene med sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca. 12 minutter. Afkøles og serveres lune med et drys flormelis.
(Kilde. Slank - På den fede måde af Lone Kjær, Politikens Forlag 2003)
 
 
Humle-gumle-kage
Den allernemmeste og meget smagfulde variant af en gammeldags krydderkage - helt uden fedt. Den er meget populær hos såvel MCADD-børn som voksne og børn uden!
 
500 g hvedemel
500 g brun farin
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt nellike
1/4 tsk stødt muskatnød
1 tsk natron
1 hvidtøl
Smør til at smøre formen med
 
Tænd ovnen på 170 grader. Bland alle ingredienserne sammen i en skål, og rør det jævnt. Smør en form (vigtigt!) - fx en lille bradepande eller et stort tærtefad - med smør. Hæld dejen i formen, og bag kagen i 45 minutter. Der må ikke hænge dej ved, når man prøvestikker i den. Lad kagen køle af. Kan serveres med smør som på brød - til ikke-MCADD-familiemedlemmer.
(Kilde: Haps! Gyldendal, 2004)
 
 
Kakaokage
175 gram mel
250 gram sukker
1 dl kakaopulver
2 æg
1,5 dl appelsinjuice
1 tsk vanillepulver
1 tsk natron. 
 
Pisk æg og sukker godt sammen. Rør resten af ingredienserne i skiftevis de tørre og de våde. Bages i springform på 200 grader i ca 30 min ...
Pyntes med glasur. 
Der kan puttes nødder eller andet godt i kagen hvis man er til sådan noget. 
 
Bananpandekager
1 godt moden banan
1 æg
1 dl. havregryn
1 dl. mælk
Vaniljesukker efter smag.
 
Mos banenen. Pisk alle ingredienser sammen, og lav små pandekager af dejen, ca. 10 cm. i diameter.
 

Banankage
350 gram moset banan
100 gram revet kartoffel
4 æg
120 gram sukker
1 spsk. Rapsolie
1 tsk. Bagepulver
Evt. Rosiner

Med en fedtenergiprocent på kun 17,5 er der plads til at putte lidt chokoladestykker i.

Pisk æg og sukker, til det bliver skummende. Rør resten af ingredienserne i. Bages i springform. Ca. 35-45 minutter v. 200 grader. Mærk med en tændstik, om kagen er gennembagt. Hvis der hænger dej på, skal kagen have mere tid.

 

Banankage 2
2-3 mosede bananer
150g havregryn
150g mel
3 gulerødder
2 spsk honning
1 æg
1/2 tsk salt
8 g bagepulver
1 tsk vanillesukker
4 spsk æblemos
4 spsk rosiner
1/2 tsk kanel
1/2 tsk stødt nelliker
1/2 tsk stødt ingefær
lidt mælk

Samme fremgangsmåde som ved banankagen ovenfor. Bages 45 min. ved 180 grader.

 

Julesmåkager
MCADD-børn må også få julesmåkager. Nicole har lavet en hel samling. Bemærk, at alle opskrifter med nødder og mandler (eller nødde- og mandelmel) har en højere fedtprocent end dem uden pga. det høje fedtindhold i disse.

Opskrifter på julesmåkager

 

MCADD-foreningen